A A A K K K
для людей із порушенням зору
Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

"СЬОГОДНІ ВИКОНУЄТЬСЯ…."

Дата: 09.01.2023 14:21
Кількість переглядів: 146

75 років тому, 8 січня, в місті Болграді вперше було створено архів, історія якого пов’язана з нелегкою історією Бессарабського краю.

Фото без опису

Початок організації архівної справи у Болградському районі поклало створення у ліпні 1940 року Аккермансьбюкого обласного історичного архіву та мережі районних архівів Ізмаїльської області. До Другої світової війни в архіві сконцентрувалось дуже багато документів колишньої царської Росії і румунської окупаційної влади. Коли почалася війна, документальні матеріали архіву не були евакуйовані. Роки двох окупацій нанесли архівним матеріалам величезну шкоду. Після звільнення Ізмаїльської області від німецько-румунських окупантів у вересні 1944 року архів відновив свою діяльність і називався тоді Державний архів Ізмаїльської області.

Фото без опису

Датою створення архівної установи у Болградському районі слід вважати дату проведення першої сесії 08 січня 1948 року Болградської районної ради, на якої було обрано виконавчий комітет Болградської районної ради та затверджені 13 відділів.

Головною функцією установи була концентрація архівних документів та забезпечення їх зберігання.

Районний державний архів Болградського виконкому виконував повноваження до 1994 року. Розпорядженням Болградської районної державної адміністрації від 28.10.1995 року №119 «Про створення архівного відділу райдержадміністрації» створено архівний відділ Болградської районної державної адміністрації.

Вагома частина документів (адміністративної одиниці Болградський район) була передана та знаходяться на зберіганні у місті Ізмаїл. (Державний архів Ізмаїльської області, після ліквідації у 1954 р. Ізмаїльської області філіал державного архіву Одеської області, на теперішній час – комунальне підприємство «Ізмаїльський архів». Адреса – м. Ізмаїл, вул. Савицького, 67).

Відповідно розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 05 січня 2021 року №4/од-2021 «Деякі питання реорганізації районних державних адміністрацій», розпорядження голови районної державної адміністрації від 14 січня 2021 року №11/А-2021 «Про затвердження структури та граничної чисельності працівників апарату та структурних підрозділів Болградської районної державної адміністрації» архівному відділу Болградської райдержадміністрації надано статус юридичної особи публічного права. Утворено Арцизький та Тарутинський сектори архівного відділу у складі завідувача сектору та спеціалістів.

Фото без опису

Важливою частиною архівної галузі є створення в Болградському районі трудового архіву.

У процесі діяльності будь-якого підприємства накопичується значна кількість документів. Левову частку серед них становлять документи щодо особового складу (накази, трудові договори, особові справи працівників, зарплатні відомості тощо). Ці документи мають тривалий строк зберігання (75 років) і особливо важливі для працівників при призначенні пенсій та різних видів допомоги. Тому їх збереженню приділяється підвищена увага. Із цією метою у жовтні 2003 року у Болградському районі (одному з 3 районів Одеської області) створюють Трудовій архів архівного відділу Болградської районної державної адміністрації.

З 2008 році трудовій архів працює при Болградської районної раді. Отримано нове приміщення загальною площею 85 кв. м для документів з особового складу. У зв’язку з проведенням територіальної реформи в Україні з 01 січня 2022 року трудовій архів є структурним підрозділом Болградської міської ради. З 12 лютого 2008 року посаду начальника трудового архіву Болградської районної ради очолює Родіка Дмитрієва, яка віддано працює по теперішній час.

Таким чином, незважаючи на реформування державної галузі, в Болградському районі вдалося зберегти систему архівних установ, які не тільки зберігають, обліковують та вирішують інші питання, пов’язані з нагромадженням архівних документів, але і поповнюють фонди новими надходженнями та використовують відомості, що в них містяться.

На фото: архівний відділ Болградської райдержадміністрації сьогодні та його керівник Лариса Іонова, яка займає цю посаду з 2006 року.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень