A A A K K K
для людей із порушенням зору
Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

«СЬОГОДНІ ВИКОНУЄТЬСЯ…»

Дата: 13.01.2023 16:06
Кількість переглядів: 122

13 січня виконується 215 років від дня народження Аполлона Олександровича СКАЛЬКОВСЬКОГО (1808 – 1899) – історика, архівіста, статистика та дослідника.

Фото без опису

Народився Аполлон Скальковський в Житомирі, тоді Волинської губернії, але доля тісно поєднала його з Одесою.

Вихованець Віденського й Московського університетів, з 1828 — урядовець канцелярії генерал-губернаторства в Одесі, згодом довголітній секретар і редактор видань Одеського статистичного комітету (офіційна назва — головний статистичний комітет Новоросійського краю; Скальковський очолював його понад п'ятдесят років), один із засновників Одеського Товариства історії і старожитностей, активний діяч Товариства сільського господарства Південної Росії). Також заснував у Одесі архів міністерства внутрішніх справ і очолював його.

Також Скальковський - автор численних праць з історії й економіки Південної України XVIII—XIX століть (переважно на основі архівних матеріалів). Скальковський знайшов і зберіг архів Коша Запорозького XVIII століття (нині в Києві), на підставі якого написав низку праць, зокрема «История Новой Сѣчи или последняго Коша Запорожского», «Наезды гайдамак на Западную Украйну в XVIII ст. 1733—1768 гг.»; документальні статті з історії Запорожжя та Правобережної України XVIII ст., серед них: «Филипп Орлик и Запорожцы» («Київська старовина», 1882), «Несколько документов из истории гайдамачества» («Київська старовина», 1885) та ін.

Історичні праці Скальковського, не зважаючи на романтичний підхід, певну ідеалізацію Запорожжя й шляхетське наставлення до історії гайдамаччини, завдяки документальній базі, зберігають свою вагу для історичної науки, особливо через те, що деякі цінні документи з історії Південної України та Запорозької Січі, які він використував, зараз втрачені. Зневажливе ставлення Скальковського до гайдамаків було затавровано Тарасом Шевченком у поезії «Холодний Яр».

Також був автором публіцистичних статей, історичних романів («Кагальничанка», «Хрустальная балка», «Братья Искупители», «Мамай») тощо. В Одесі зберігся цінний архів Скальковського, зокрема його досі не опублікований щоденник, розпочатий ще за студентських років.

Помер А. О. Скальковський, не доживши 3-х днів до дня народження, в Одесі.

28 квітня 2016 року відповідно до закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки» та політики декомунізації України в Одесі, яка була одним з об'єктів досліджень Скальковського, було увічнено його пам'ять. А саме - ім'ям Скальковського було названо колишній Другий Стахановський провулок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень