A A A K K K
для людей із порушенням зору
Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

«СЬОГОДНІ ВИКОНУЄТЬСЯ…»

Дата: 13.01.2023 17:01
Кількість переглядів: 133

Сьогодні – 260 років від дня народження Олександра Федоровича ЛАНЖЕРОНА (Луї Олександр Андро де Ланжерон) (1763 – 1831) ,воєначальника, державного діяча, графа. Ім’я Ланжерона тісно пов’язано з Одесою, градоначальником якої він був у період з 1814-го по 1820 роки.

Фото без опису

На посаді одеського градоначальника він продовжив політику Рішельє. Ланжерон працював над здійсненням проекту Рішельє про влаштування в Одесі порто-франко, про що й було видано указ 1817 року. Порто-франко було уведено в дію 1818 року.

У період його керівництва міською адміністрацією в Одесі було засновано Рішельєвський ліцей (1817), народне училище для дівчат (1817), грецьке комерційне училище (1819). Зусиллями Ланжерона було закладено в Одесі Імператорський ботанічний сад (1819) та Приморський бульвар (1820). Турбувався про забезпечення Одеси якісною водою, налагоджував господарство і бюджет міста, для чого утворив особливий комітет і першу міську думу. У 1826 році було відкрито пам'ятник Рішельє роботи І. П. Мартоса.

За Ланжерона населення Одеси продовжувало зростати, у тому числі й за рахунок французької імміграції, представленої освітянами, медиками, ремісниками, прислугою. Особливо гострою була потреба у вправних французьких виноградарях. У 1820 році французькою мовою почала виходити перша в місті газета «Messager de la Russie Méridionale», де спочатку друкувалися виключно торговельні новини.

Після відставки Ланжерон прожив ще 8 років в Одесі, де и помер від холери. Похований у римо-католицькому соборі Небовзяття Богородиці в Одесі, а одну з центральних вулиць назвали Ланжеронівською.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень