Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

ЩЕ РАЗ ПРО НАДАННЯ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ В БОЛГРАДСЬКІЙ ГРОМАДІ

Дата: 14.02.2023 14:52
Кількість переглядів: 91

Хоча з початку медичної реформи минуло немало часу, на адресу Болградської міської ради періодично надходять питання від мешканців громади стосовно того, чому треба заключати декларацію з сімейним лікарем і чому, якщо її немає, вони мають сплачувати власні кошти за послуги, отримані у лікарні самостійно.

Фото без опису

В ЧОМУ РІЗНИЦЯ МІЖ ТРЬОМА ЛАНКАМИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

Для внесення ясності в ці питання, ми зустрілись з заступницею головного лікаря комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Болградської міської ради Ольгою Кара, яка відповіла на ці питання.

«З 2018 року в Україні триває медична реформа. Її суть — змінити систему фінансування закладів охорони здоров'я таким чином, щоб кожен українець міг безкоштовно отримати чіткий перелік медичних послуг та ліків, а лікарі були фінансово мотивовані забезпечити їх якість. Нагадаю, що згідно реформи медична допомога була розділена на три рівня: первинна, вторинна та третинна», - зазначила Ольга Кара.

Первинна медична допомога надається в сільських лікарських амбулаторіях, амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, центрах первинної медико-санітарної допомоги та включає: експрес-діагностику, визначення маршрутів пацієнтів для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та санаторно-курортного лікування, лікування основних найпоширеніших захворювань, травм і отруєнь, профілактичні заходи.

Вторинна (спеціалізована) медична допомога передбачає спеціалізовані медичні послуги, що у плановому порядку та у невідкладних (екстрених) випадках надаються в амбулаторних умовах та в лікарнях.

Третинна (високотехнологічна) медична допомога передбачає діагностичні та лікувальні медичні послуги, які недоступні на рівні первинної та вторинної (спеціалізованої) допомоги, і надається з використанням високотехнологічного обладнання за направленням служб вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. Клінічна база закладу третинної медичної допомоги передбачає її використання для проведення пріоритетних наукових досліджень та до- і післядипломної підготовки медичних працівників.

НАВІЩО ПОТРІБНО СКЛАДАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ З СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ

Таким чином, згідно реформи, кожен українець або особа з видом на проживання мають скласти декларацію з сімейним лікарем та, у випадку погіршення самопочуття, звертатись до нього. В свою чергу, сімейний лікар оглядає хворого, виписує ліки та направляє на аналізи. Таким чином відбувається взаємодія між першою та другою ланкою медицини.

Слід зауважити, що за направленням сімейного лікаря всі аналізи та інші дії для пацієнта у другій ланці (лікарні) є абсолютно безкоштовні (лікарні підписують пакети на свої послуги з Національною службовою здоров'я України та отримують кошти відповідно до пролікованих випадків та наданих послуг). У іншому разі, якщо людина без направлення сімейного лікаря самостійно звертається до лікарні, щоб зробити аналізи або отримати інші послуги, то сплачувати такі послуги вона буде самостійно по тим цінам, які встановив медичний заклад.

Звертаємо увагу на те, що трапляються випадки, коли людина покидає цей світ, а декларація з сімейним лікарем не підписана, і тут виникає купа проблем для рідних. Особливо це стосується літніх людей, які є громадянами інших держав і у яких відсутні або не в порядку документи. Констатує смерть сімейний лікар, у випадку відсутності декларації з сімейним лікарем тіло треба везти на розтин до моргу для виявлення причин смерті.

СТАНДАРТИ ВИКЛИКУ «ШВИДКОЇ» ТАКОЖ ЗМІНЕНО

Також Ольга Кара акцентувала увагу на ще один момент, який має певний резонанс в суспільстві. Він стосується виклику швидкої невідкладної допомоги.

«За стандартами, які діють на території нашої країни, карета швидкої приїжджає тільки на виклики, які безпосередньо можуть вплинути на життя людини. А саме: відсутнє (неефективне) дихання, масивна кровотеча/крововтрата, або якщо в разі несвоєчасного надання допомоги стан пацієнта може призвести до різкого його погіршення: порушена свідомість, ознаки кровотечі, ознаки гострого коронарного синдрому, ознаки гострого мозкового інсульту, розлади дихання. У інших випадках, коли стан постраждалого не є відкладним, проте хворий потребує оцінки стану здоров'я медичним працівником та відтермінування медичної допомоги не призведе до погіршення стану його здоров'я, медики на виклик можуть не приїхати, поридавши звернутись до свого сімейного лікаря» - розповіла фахівець.

Сліду зауважити, що тимчасово переміщені особи, які були вимушені покинути домівки через війну, мають право безпосередньо звернутись до Центру первинної медико-санітарної допомоги та скласти декларацію з лікарем сімейної медицини. У разі, коли декларація була складена попередньо, нову можна скласти, якщо пацієнт є в системі, навіть при відсутності паспорту. У іншому випадку слід звернутись до органу Державної міграційної служби або ЦНАПу для відновлення документів.

Болградська міська рада бажає всім відповідально відноситись до свого здоров'я та здоров'я своїх близьких.

На фото: заступниця головного лікаря комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Болградської міської ради Ольга Кара


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень