A A A K K K
для людей із порушенням зору
Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

РЕОРГАНІЗАЦІЯ БОЛГРАДСЬКОГО ДИТСАДКА № 7: НЕОБХІДНІСТЬ, ЯКА ПРОДИКТОВАНА ЧАСОМ

Дата: 20.03.2023 11:31
Кількість переглядів: 93

РЕОРГАНІЗАЦІЯ БОЛГРАДСЬКОГО ДИТСАДКА № 7: НЕОБХІДНІСТЬ, ЯКА ПРОДИКТОВАНА ЧАСОМ

На чергову 52 сесію Болградської міської ради, яка запланована на 30 березня, буде винесено проект рішення, який може викликати у багатьох низку питань, а можливо й невдоволення. Йдеться про необхідність проведення реорганізації шляхом приєднання Болградського закладу дошкільної освіти ясла-садок №7 «Сонечко» Болградської міської ради (далі – дитсадок №7) до Болградського закладу ясла-садка № 8 «Посмішка».

З чим це пов'язано? Що буде із колективом працівників? Передбачаючи всі ці та інші питання, ми звернулися до автора проекту рішення – відділу освіти Болградської міської ради в особі заступника начальника Алли Оріховської.
 

ДВА РОКИ ІЗОЛЯЦІЇ І НОВІ ВИМОГИ БЕЗПЕКИ

  «Насамперед хочу звернути увагу на те, що народження проекту рішення про реорганізацію цього закладу дошкільної освіти продиктовано часом. І перш ніж перейти конкретно до причин, які штовхають на цей крок, я хотіла б зупинитися на деяких важливих моментах», - наголосила Алла Оріховська.
    
По-перше вона зазначила, що дитсадок №7 уже два роки, як не працює у очному режимі. Спочатку причиною цього стала пандемія коронавірусу, а після вторгнення росії в Україну. На сьогодні установа продовжує перебувати на простої, а її працівники отримують 2/3 від середнього заробітку.
   
«Але найголовніше, із запровадженням у країні військового стану, на законодавчому рівні було суттєво змінено вимоги щодо умов здобуття загальної середньої та дошкільної освіти. Головним пріоритетом стало створення безпечного освітнього середовища», - зазначила Алла Оріховська, нагадавши, що з початком воєнних дій у Болградській громаді перестали працювати усі заклади освіти.
   Проте з липня 2022 року перед Болградською міською радою було поставлено завдання – підготувати та облаштувати в закладах освіти споруди цивільного захисту, тобто укриття. Саме з цією метою при Болградській районній військовій адміністрації було створено комісію, члени якої вивчали кожен куточок закладів освіти, їх підвальних приміщень щодо можливості облаштування укриттів. Було складено акти щодо кожного з них.

«Так, з липня 2022 року по лютий 2023 року відділом освіти, з ініціативи Болградського міського голови та завдяки коштам бюджету громади (близько 7 мільйонів гривень), зусиллям колективів закладів освіти, було відремонтовано та облаштовано 12 укриттів: 3 – протирадіаційних та 9 – найпростіших. В результаті сьогодні в очному режимі працюють 7 із 8 закладів загальної середньої освіти та 6 з 9-ти закладів дошкільної освіти. З першого квітня розпочне свою роботу садок №11 у Болграді», - додала Алла Оріховська.

4:0 НА КОРИСТЬ РЕОРГАНІЗАЦІЇ

   Якщо відкриють 11-й дитячий садок, чому теж саме не можна відкрити дитячий садок №7? - запитає читач. На це є кілька вагомих причин, які також озвучила заступник начальника відділу освіти.

   Перша. Болградський дитсадок №7 розташований у пристосованій будівлі. За висновком комісії районної військової адміністрації, будівлі ясла-садка №7 для використання в якості укриття відсутні. Крім того, поруч знаходиться густонаселений житловий масив.

Друга. Вже кілька років поспіль спостерігається скорочення народжуваності, через що в міських садах з 2020-го по 2023 рік довелося вже скоротити 8 груп. Зменшилася кількість дошкільнят та у зв'язку з їх відпливом після введення воєнного стану.

    Третя. Сьогодні на території Болграда функціонують чотири заклади дошкільної освіти, три з яких відповідають вимогам безпеки. Загальна потужність трьох міських установ складає 670 місць. Відповідно до облікового складу у них числяться 294 дитини, у тому числі відвідують дві установи (садок №5, сад №8) 108 вихованців, тобто менше 50 %. Тому навіть у разі збільшення народжуваності чи напливу дітей з інших причин є можливість прийняти до дошкільних закладів ще 186 дітей. До того ж є можливість відкриття ще семи додаткових груп на базі садів №№ 5, 8, 11.

    Четверта. У Болградському дитсадку №7 на 1 березня 2023 року, згідно облікового складу, числяться 8 дітей різного віку, з яких 4 – у травні стануть випускниками та будуть зараховані до шкіл.

   «Бесіда з батьками чотирьох вихованців, які залишаються і яким пропонувалося перевестися в інші сади, звелася до того, що вони «бояться повітряних тривог», «не мають бажання, часто виїжджають», «не потребують дитячого садка», «поки що вдома, восени планують визначити дитину до іншого саду», - розповіла Алла Оріховська.

А ЩО Ж ІЗ КАДРАМИ?

    За словами заступника начальника відділу освіти, реорганізація шляхом приєднання дитсадка № 7 неминуче спричинить скорочення 5 осіб – директора, двох вихователів, двірника та прачки. Однак на минулих зборах трудового колективу дитсадка всім ним були запропоновані вакансії в інших закладах загальної середньої освіти громади.

    «Нам зрозумілі почуття та емоції тих, кому таке рішення не припаде до душі. Але сьогодні ми маємо керуватися здоровим глуздом і думати передусім про безпеку людей, дітей зокрема. Дитсадок №7 цієї безпеки сьогодні надати не може. Тому реорганізація цієї дошкільної установи – міра вимушена», - підсумував перший заступник Болградського міського голови Андрій Гарвалов.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень