Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

З ТАКИМИ «ПАТРІОТАМИ» І ВІЙНИ НЕ ТРЕБА: ЕКОСИСТЕМЕ ОЗЕРА ЯЛПУГ НАНЕСЕН СЕРЙОЗНИЙ УРОН

Дата: 31.03.2023 13:21
Кількість переглядів: 145

У той час, як на глобальному рівні порушується проблема скорочення запасів прісної води, обміління річок, їх суттєвого забруднення, а на побутовому – ми все частіше журимося про якість води в Ялпузі, з якого споживає воду весь Болградський район, хтось навмисне завдає удару «під дих» екосистемі найбільшого прісноводного озера в Україні. І мешканцям Болградської громади – зокрема.

Фото без опису

Не встиг минулої середи староста села Оксамитне Василь Чернєв повідомити на апаратній нараді при Болградському міському голові про свої підозри з приводу попадання фекальних мас у річку Минзул, що протікає на території Болградської та Василівської громад, як вже наступного дня вони підтвердилися.

Тривогу забив мешканець села Оксамитне, він же - лісник Болградського лісництва Владислав Маринов, який за діяльністю якраз і відповідає за збереження насаджень на відрізку, до якого входить і мальовничий район «Минзул», названий у народі, як і річка, що протікає тут.

Чоловік не тільки сповістив про побачене поліцію, Болградського міського голову Сергія Димитрієва, який прибув на місце з начальницею Інспекції з благоустрою Болградської міської ради Діаною Петрик, а й поспішив зафіксувати картину на відео. Не лише для історії, а й розголосу, який, на його думку, має притягти до відповідальності еко-порушників.

«Це рідкий гній свиней, який містить не лише добрива, а й паразитів, гормони росту, антибіотики, - прокоментував він, фокусуючись на величезних темних фекальних борознах. - І ця вся маса навмисне зливалася в річку Минзул, що впадає в озеро Ялпуг. Ялпуг, який, як мінімум, забезпечує водою мешканців сіл Оксамитне, Тополине, Болград – для приготування їжі та для гігієнічних потреб. Більше того, Минзул має кілька джерел і впадає в озеро Ялпуг безпосередньо поряд із водозабором. Все це завдало прямої шкоди як екології, так і нашій громаді, причому в довгостроковій перспективі».

Як зазначив Владислав Маринов, говорити про кількість злитого гною просто нереально. Але злито дуже багато – із грубим порушенням санітарно-гігієнічних норм внесення добрив.

«А ми мовчимо і миємося цією водою, яка вбиває наш Ялпуг, його біоту – риб, ракоподібних… Сморід неймовірний! Зараз ми йдемо у напрямку потоку гною та підходимо до річки Минзул. Як видно, трава згоріла під шаром цієї погані, що свідчить про величезні обсяги злитого концентрованого гною», - зазначив лісник. На відео видно почорніла від фекалій водна гладь річечки.

«Це не інакше, як еко-катастрофа для нашої громади, зокрема. Тільки на останній апаратній нараді я дав розпорядження про створення спеціальної комісії для встановлення кількості всмоктувальних каналізаційних ям у приватних домоволодіннях у Болграді. Для того, щоб переконати власників у необхідності перероблення їх у ями вигрібні, тому що від перших страждають джерела в парку ім. Пушкіна. Сьогодні, за висновками фахівців, джерельну воду не те, що пити, але й купатися в ній не можна, «завдяки» цим каналізаційним ямам, що всмоктують. А тут відбувається таке. Мало того, що Болград постійно страждав на вдихання характерних запахів нечистот, то тепер ще вони потрапляють у водні джерела. З такими «патріотами» нам і війни не треба – вони самі знищать. Вважаю, злочинці мають бути встановлені і покарані, щоб і іншим не хотілося», - підкреслив Сергій Димитрієв після виїзду на річку Минзул.

Наразі Інспекцією з благоустрою Болградської міської ради передано заяву до поліції за фактом того, що сталося для встановлення винуватців та їх покарання. Також проінформовано державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) Івана Мінкова.

Відео Владислава Маринова можна переглянути за посиланням https://www.facebook.com/Bolgradsovet/videos/622238033080539/ 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень