A A A K K K
для людей із порушенням зору
Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

ОСОБЛИВОСТІ ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ ДЛЯ ФОП

Дата: 08.06.2023 08:57
Кількість переглядів: 52

В Україні право на виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи (Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).


Застрахованими є, зокрема, і фізичні особи-підприємці (ФОП), які cплатили страхові внески. При цьому страхові внески мають бути сплачені у строки та у розмірі, визначеному законодавством, і не можуть бути меншими за розмір мінімального страхового внеску (у 2023 році – 1474 грн).
🩺 Розмір та особливості оплати
Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється виходячи із доходу ФОП, з якого сплачено страхові внески, та залежить від страхового стажу ФОП.
Система оподаткування, за якою працює ФОП, для оплати лікарняного значення не має.
Оплату лікарняного здійснюють органи Пенсійного фонду України.
У разі хвороби ФОП за рахунок Фонду оплачуються лікарняні лише з шостого дня непрацездатності.
Якщо ж листок непрацездатності видано у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, то він оплачується за рахунок Фонду з першого дня хвороби дитини, протягом всього періоду, коли дитина за висновком лікаря потребує догляду (але не більш як за 14 календарних днів).
Коли дитина віком до 14 років потребує стаціонарного лікування, лікарняні виплачуються за весь час перебування особи в стаціонарі разом з хворою дитиною.
🗂 Підстава для призначення
На підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Електронному реєстрі листків непрацездатності має бути сформовано лікарняний (відповідно до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 № 1234 ).
При цьому в графі листка непрацездатності “місце роботи” має бути зазначено, що він виданий ФОП, та вказано його прізвище.
🔗 Детальніше: https://tinyurl.com/2cyacwp9


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень