A A A K K K
для людей із порушенням зору
Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ: НАЙГОЛОВНІШЕ – БЕЗПЕКА ДІТЕЙ

Дата: 08.06.2023 09:50
Кількість переглядів: 48

Ось и закінчився черговий навчальний рік, за яким в навчальних закладах Болградської громади традиційно розпочався літній оздоровчий сезон.

Фото без опису

А щоб він був, перш за все, безпечним для дітей, фахівці провели серйозну роботу. А саме: було проведено перевірку готовності закладів загальної середньої освіти до оздоровчого сезону. Комісією в складі першого заступника міського голови Андрія Гарвалова, начальника відділу освіти Ірини Гончарової, в.о. начальника Белградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олени Радулової, головного спеціалісту відділу державного нагляду за дотримання санітарного законодавства Белградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Тетяни Райчевої та провідного інспектора відділу ЗНС Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області, лейтенанта служби ЦЗ Катерини Янковської було перевірено готовність приміщень та харчоблоків до прийому дітей на оздоровлення та відпочинок.

Фото без опису

Під час перевірки особливу увагу представники Держпродспоживслужби приділяли безпечності харчування. В усіх закладах освіти ведуться заходи щодо впровадження НАССР (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point - міжнародна концепція безпечного харчування, яка працює в багатьох країнах, прийнята багатьма країнами світу. В країнах ЄС конвенція функціонує з 1995 року). Головним завданням системи НАССР є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Представники Держпродспоживслужби ретельно ставляться до дотримання НАССР в закладах освіти. Працівники харчоблоків мають ретельно стежити за усіма можливими ризиками.

Як повідомила в.о. начальника Болградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олена Радулова, нажаль, серед підприємців Болградської ТГ дуже мало тих, хто працює за вимогами НАССР.

Фото без опису

Дійсно, навчальні заклади Болградської ТГ постійно стикаються з проблемами щодо постачання харчових продуктів. Справа в тому, що для організації безпечного харчування, в першу чергу, до закладів мають поступити якісні продукти, що підтверджено відповідними документами. Так, наприклад, м'ясо свинини (м’якоть тазостегнової і лопаткової частини). М'ясо повинно бути охолодженим, у вигляді великих шматків без кістки, без жил, грубих поверхневих плівок, без стороннього запаху, колір від блідо- рожевого до рожевого, по консистенції м’ясо повинно бути пружним та еластичним. Повинно бути належне фасування і пакування, яке відповідає характеру товару і захищає його від пошкоджень під час транспортування (доставки).

Всі ці вимоги підприємці не завжди готові виконувати. Однак, вимоги до м’яса дійсно є справедливими. Якщо в порції однієї дитини попадеться шматок чистого м’яса а іншій дитині замість м’яса дадуть шматок, що складається з суцільної жили - це не правильно. Діти мають отримувати тільки якісні продукти і тому задача всіх дорослих, які відповідають за харчування дітей, створювати такі умови, щоб їжа дітей була максимально безопарною та корисною.

Впроваджена державою система НАССР дозволяє зробити харчування дійсно безпечним. Уведення цієї системи в закладах освіти дозволяє зберегти найголовніше - здоров’я дітей. Як розповіла Олена Радулова, система НАССР буде поступова впроваджена в усіх продуктовихмагазинах, що дозволить підвищити якість харчування всіх верст населення.

За підсумками перевірки готовності закладів освіти до літнього оздоровлення всі заплановані літні пришкільні табори було відкрито. З 1 червня 551 дитина проходить літне оздоровлення при закладах загальної середньої освіти.

Фото: відділ освіти Болградської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень