Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

У БОЛГРАДСЬКІЙ ГРОМАДІ НЕМАЄ ВИПАДКІВ ХОЛЕРИ, АЛЕ ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ НЕ БУДУТЬ ЗАЙВИМИ

Дата: 15.06.2023 11:59
Кількість переглядів: 98

На це на минулій апаратній нараді при Болградському міському голові наголосили керівники двох медустанов – головний лікар КНП «Болградський районний Центр медико-санітарної допомоги» Ігор Великсар та генеральний директор КНП «Болградська ЦРЛ» Віктор Дішлі.

Фото без опису

За їхніми словами, серйозним приводом для дотримання запобіжних заходів стали масштабні підтоплення та осушення великих територій, які відбуваються в результаті руйнування Каховської ГЕС і несуть за собою ризик масового захворювання на гострі кишкові інфекції (ГКІ).

Фото без опису

                                                                    Игор Веліксар

«У Чорному морі вже виявлено неблагополучні посіви. Тож учора до Центру ми запросили лікаря-інфекціоніста Болградської ЦРЛ, яка провела з нашими медиками заняття. Їх ми проводимо щорічно, але цього року маємо бути готовими до будь-яких сценаріїв особливо», - поінформував Віктор Великсар.

Фото без опису

Віктор Дішлі

«Холери поки що в Україні немає, але ніхто не може гарантувати, що відбудеться завтра-післязавтра, враховуючи, що ця інфекція досить контагіозна і зараження відбувається у 100% випадків», - додав Віктор Дішлі.

«Що стосується води в міському водопроводі, яка, як відомо, надходить з озера Ялпуг, то вчора ми отримали якраз результати останніх досліджень, і вони набагато кращі за колишні. Істотно зменшилася мінералізація. Відіграло роль те, що цього року наповнюваність озера відповідає нормі, плюс до всього ми систематично знезаражуємо водопровідну воду хлором. Високої ймовірності, що в озеро зовні потраплять якісь збудники кишкових інфекцій, немає, але залишаються інші джерела передачі, про які ми повинні інформувати населення», - наголосив Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

Медики погодилися з ним, оскільки справді носіями збудника інфекції може бути як людина, так і продуктові вантажі, потоки яких не завжди вдається контролювати.

"У даному випадку має активізуватися інстинкт самозбереження кожної людини", - підсумував головний лікар ЦПМСП Ігор Великсар.

Нижче наведемо низку рекомендацій медиків, які допоможуть убезпечити себе від зараження кишковими інфекціями.

Як відбувається зараження кишковими інфекціями?

Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки та предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти. Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини та активно розмножуються у шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби. Виділяючись із кишечника хворого, вони потрапляють у зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього вжитку.

ℹ Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.

🤕 Ознаки захворювання:

Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають як шлунково-кишковий тракт, але центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то черевного тифу – висока температура.

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися таких правил:

✅ для пиття використовувати лише кип'ячену воду;

✅ не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;

✅ воду для приготування їжі та господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;

✅ кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід або посуду з джерел, якість води в яких невідома, в т.ч. із відкритих водойм;

✅ молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;

✅ овочі, фрукти, ягоди ретельно мити у проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;

✅ для обробки різних видів продуктів використовувати різні дошки;

✅ не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

✅ суворо дотримуватись термінів вживання та умови зберігання продуктів харчування;

✅ усі харчові продукти укривати від комах; харчові відходи тримати у контейнерах із кришкою, знищувати мух;

✅ ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

⚠ Увага! При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням – негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання та безпеки для оточуючих.

За інформацією Центру громадського здоров'я України.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень