Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

ВАЖЛИВО: ГРОМАДИ ЗМОЖУТЬ РОБИТИ ЗАКУПІВЛІ ДЛЯ ЗСУ – ЗАРЕЄСТРОВАНІ ЗАКОНОПРОЄКТИ

Дата: 08.08.2023 14:37
Кількість переглядів: 142

Досить часто останнім часом мешканці громади, читаючи новини у місцевих ЗМІ, які подавалися, м'яко кажучи, однобоко, поспішали звинуватити Болградську міську раду в непатріотичності та нібито навмисному небажанні надавати допомогу захисникам України на передовій.

Фото без опису

Читачів ще можна зрозуміти – не кожен із них знайомий із тими законами, якими ПОВИННІ керуватися у своїй діяльності органи місцевого самоврядування, проводячи якісь фінансові операції. У тому числі та на потреби військових.

Тому підтвердження вчорашня новина про те, що у Верховній Раді лише зараз зареєстрували два законопроєкти, які дозволять органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки та оборони у період воєнного стану.

Здавалося б, навіщо і для чого ці закони, якщо, як пишуть ЗМІ, інші громади вже надають таку допомогу українській армії?

Як пояснив один з авторів названих вище законопроєктів, народний депутат України, член парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Микиша, законодавча ініціатива надійшла безпосередньо від органів місцевого самоврядування, адже вже зараз частина з них хоче закуповувати та передавати захисникам та захисникам все необхідне, але справедливо побоюється це робити. Інша частина вже допомагає армії, але також не в захваті від перспективи можливих проблем з аудиторською та податковою.

«Саме тому додали до перехідних положень, що ця норма діє на всі закупівлі для сектору безпеки та оборони, які здійснили ОМС, починаючи з 24 лютого 2022 року», - зазначив Дмитро Микиша.

Важливо також, що для реалізації цих норм та оперативних дій місцевого самоврядування щодо виділення коштів для ЗСУ народні депутати планують повернути норму щодо можливості проведення засідань місцевих рад онлайн. Ця норма діяла під час карантину та була скасована разом із Постановою Кабміну про відміну карантину в Україні наприкінці червня.

"Зараз ми пропонуємо дозволити збиратися дистанційно на період дії воєнного стану та 30 днів після його завершення чи скасування", - сказав народний депутат.

Звичайно ж, хочеться, щоб ці законопроєкти якнайшвидше набули чинності, щоб потім у сильно охочих не знайшлося підстав обрушитися з черговою критикою на адресу міськради вже щодо неправомірності підтримки армії.

Із законопроектами можна ознайомитися за посиланнями:

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42406

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42404

За інформацією сайту "Децентралізація"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень