Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

БОЛГРАДСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА ВЗЯВ УЧАСТЬ У БРИФІНГУ, ПРИСВЯЧЕНОМУ ПІДСУМКАМ РЕАЛІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНОГО ПРОЄКТУ

Дата: 25.12.2023 11:51
Кількість переглядів: 157

Наприкінці минулого тижня у стінах Фонду підтримки підприємництва у Болградському районі було проведено брифінг для журналістів та представників громади. Перед ними виступили Болградський міський голова Сергій Димитрієв та куратор Міжнародного проєкту «Розвиток та просування спільної спадщини», ВSВ1010 Юлія Димитрова. Вони підбили підсумки його реалізації в рамках Спільної операційної програми еМs «Басейн Чорного моря 2014-2020».

Фото без опису

«Цей проєкт реалізується з 2020 року у співпраці з муніципалітетами Генерал Тошево (Р. Болгарія), Мурфатлар (Румунія) та Болград (Україна). Проєкт триває 42 місяці, а його провідним партнером є муніципалітет Генерал Тошево. Загальна вартість проєкт склала 1147440, 10 євро, з яких 1055644,89 євро - обсяг фінансування з боку Європейського Союзу», - нагадала Юлія Димитрова.

Далі вона розповіла, що саме було реалізовано на території муніципалітетів-учасників проєкту.

Так, у муніципалітеті Генерал Тошево проведено капітальний ремонт Будинку культури «Дора Габе-1940» у селі Дубовик та оновлено музейну експозицію, присвячену відомій болгарській поетесі. Встановлено сучасне обладнання для Будинку Культури та історичного музею у місті Генерал Тошево.

У румунському місті Мурфатлар – здійснено реконструкцію та модернізацію Будинку Культури, побудовано відкритий майданчик та доставлено обладнання.

У Болградській громаді в рамках проєкту проводиться реставрація пам'ятника архітектури та культурно-історичної спадщини початку ХІХ століття – літнього павільйону, або Будиночка Малевинського – першого градоначальника Болграда, що розташований у парку ім. Пушкіна.

Фото без опису

«Бюджет реалізації проєкту у Болграді закладався у розмірі 334 025,26 євро, з яких 92% – фінансування Євросоюзу та 8% – кошти з бюджету Болградської громади. Сума, яка надійшла двома траншами на рахунок Болградської міської ради з Євросоюзу склала 270 279 євро, третя має надійти вже після завершення проєкту та проведення перевірки аудитслужбою. Зараз ми надсилаємо для цього всі документи. Але вже можу запевнити, - всі кошти використовувалися відповідно до вимог проєкту та в рамках умов проведення відповідних процедур закупівлі», - наголосила Юлія Димитрова.

Також кошти були спрямовані на облаштування КЗ «Туристичний інформаційний центр» Болградської міської ради, оснащення Будиночка Малевинського, створення рекламної продукції, висвітлення діяльності учасників проєкту у ЗМІ.

Фото без опису

Сторони проєкту провели низку транскордонних заходів – туристичні бізнес-форуми, навчальні семінари, тематичні табори для молоді.

«За підсумками роботи літніх таборів найкращі бізнес-ідеї хлопців потрапили до брошур «Бізнес – плани. Рекомендації», - додала Юлія Димитрова.

Фото без опису

Також усіма бенефіціарами в рамках проєкту було створено фільм «Історична, культурна та природна спадщина громади», а також випущено чотиримовний «Туристичний путівник», розроблено стратегію розвитку сталого туризму в громаді на 2022-2023 роки.

«Проєкт був спрямований на створення транскордонного розвитку інноваційних можливостей для бізнесу та умов для соціально-економічного розвитку та процвітання причорноморських громад. Для цього за період його реалізації було сформовано – спільну Консультативну раду підприємців трьох регіонів. Було підписано протокол про подальшу співпрацю, а також створено спільну ініціативну групу фахівців-екологів муніципальних адміністрацій та представників екологічних неурядових організацій України, Болгарії, Румунії та Молдови», — додала Юлія Димитрова.

На сьогодні свій проєкт вже повністю реалізували партнери Болграда у Румунії та Болгарії. У Болграді цей процес затягнувся з об'єктивних причин – спочатку внесла корективи пандемія ковіду, а потім війна.

Фото без опису

«У зв'язку з подорожчанням будівельних матеріалів міській раді довелося розірвати договір із підрядником у 2021 році. В результаті – кошторис було відкориговано та оголошено нові торги», — пояснила Юлія Димитрова.

У свою чергу, Болградський міський голова висловив подяку всім, хто був причетний до реалізації проєкту, який, за його словами, став серйозним досвідом і відкрив нові перспективи для розвитку Болградської громади.

Фото без опису

«Проєкт у Болграді завершується 31 грудня 2023 року. Але це не означає, що роботи буде зупинено. Підрядник працює на об'єкті згідно з договором та відповідно до фінансування. Далі Болградська міська рада має намір знайти інші джерела фінансування для благоустрою Будиночка Малевинського», — наголосив Сергій Димитрієв.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень