В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ЛІТНІЙ ЧОЛОВІК ЗАХВОРІВ НА БОТУЛІЗМ
У понеділок ввечері медики Болградської центральної районної лікарні транспортували в інфекційне відділення обласної лікарні літнього мешканця села Кубей, якому було поставлено діагноз – ботулізм.
Про це вчора на апаратній нараді при Болградському міському голові розповів генеральний директор КНП «Болградської ЦРЛ» Болградської міської ради Віктор Дішлі.
«На моїй практиці це не лише першій випадок на територіях Болградського району, а й ще й унікальний. Адже на момент, коли пацієнт звернуся про медичну допомогу, минуло вже майже десять днів, що неможливо при захворюваності на ботулізм. Йому просто пощастило», - підкреслив лікар.
За словами медика, уперше симптоми ботулізму чоловік відчув в ніч на 18 лютого у вигляді появу блювання. Напередодні ввечері він поїв консервацію домашнього приготування попри те, що банка виявилася бомбажною, тобто з піднятою кришкою.
Вже наступного дня стали проявлятися інші притаманні ботулізму ознаки – діарея, труднощі під час ковтання, виливання випитої води через ніс, двоїння в очах.
Лише через тиждень чоловік звернуся до офтальмолога Болградської ЦРЛ зі скаргою на проблеми з зором.
У свою чергу, лікар направила пацієнта на магнітно-резонансну томографію, щоб виключити наявність патологій у головному мозку. Коли вони не підтвердилися, чоловіка госпіталізували в інфекційне відділення ЦРЛ, щоб зібрати анамнез, який дозволив встановити остаточний діагноз – ботулізм.
«Того ж вечора чоловіка було доставлено в інфекційне відділення Одеської лікарні для введення йому протиботулінічної сироватки», - додав керівник Болградська ЦРЛ Віктор Дішлі.
Він також зазначив, що надав доручення – придбати протиботуліничну сироватку для районної лікарні.
Нижче приведемо поради та рекомендації медиків, які допоможуть вберегти себе від такого тяжкого токсикоінфекційного захворювання, як ботулізм, що характеризується ураженням нервової системи, і без лікування в більшості випадків закінчується летально.
Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.
Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.
Симптоми ураження нервової системи при ботулізмі можуть включати:
- опущені повіки;
- нечіткість або подвійний зір;
- слабкість м'язів обличчя;
- труднощі з ковтанням;
- невиразна мова;
- труднощі з диханням.
У дітей раннього віку можуть відмічатись слабкий плач, зниження апетиту, а також гострий біль у області голови, шиї та кінцівок.
Коли варто звернутись на огляд до лікаря
Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, яке вимагає негайної медичної допомоги.
Існує 3 основних види ботулізму:
- харчовий ботулізм – коли хтось їсть їжу, що містить токсини, тому що вона не була належним чином консервована, консервована або приготована;
- рановий ботулізм - коли рана заражається бактеріями, як правило, в результаті введення заборонених наркотиків, таких як героїн, забруднений бактеріями, в м'язи, а не в вену;
- дитячий ботулізм – коли дитина ковтає стійку форму бактерії, яка називається спорою, в забруднений ґрунт або їжу, наприклад, мед (ці спори нешкідливі для дітей старшого віку та дорослих, оскільки організм виробляє захист від них приблизно з 1 року).
Всі ці види ботулізму дуже рідкісні в Україні, але випадкові випадки трапляються.
Лікування ботулізму
При появі перших симптомів захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.
Спосіб лікування залежить від типу ботулізму, але зазвичай спрямоване на:
- нейтралізацію токсинів за допомогою ін'єкцій спеціальних антитоксинів або антитіл;
- підтримку функцій організму, таких як дихання, до одужання.
Лікування не зменшить проявів ураження нервової системи, зумовлені токсином, але зупинить його прогресування.
Профілактика ботулізму
Заразитись ботулізмом від харчових продуктів не критично високий, але теж можливий, особливо це стосується ринків, де не завжди дотримуються всіх необхідних умов зберігання.
Дещо вищий ризик, якщо ви виробляєте власну їжу, особливо якщо це передбачає консервування. Але дотримання гігієнічних процедур та рекомендацій щодо консервування зменшить будь-який ризик.
Не їжте їжу з опуклих або пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються при неправильній температурі, і, звісно ж, прострочені продукти.
У багатьох випадках дитячого ботулізму конкретна причина не визначена, тому запобігти її не завжди можливо.
Старайтесь дбати про себе та вживати лише свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.
А також при появі перших симптомів одразу звертайтесь до лікаря.
Бережіть себе!