Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

На території Болградської територіальної громади активно триває процес створення ОСББ

Дата: 27.02.2023 15:40
Кількість переглядів: 115

   Фото без опису

   На території Болградської територіальної громади активно триває процес створення ОСББ. Мешканці таких багатоквартирних будинків уже тепер стали повноправними господарями своїх будинків.

Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі – Закон) визначено три форми управління багатоквартирним будинком:

  1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.
  2. Управління багатоквартирним будинком управителем.
  3. Управління багатоквартирним будинком об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ).
  1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками

Така форма управління передбачає можливість управляти будинком без створення ОСББ. Цей варіант управління може бути рекомендований для малоквартирних будинків (3–5 квартир), де власники самостійно можуть утримувати свій будинок та прибудинкову територію в належному стані.

У разі, коли співвласники багатоквартирного житлового будинку мають намір самостійно визначитись, щодо обрання форми управління будинком без створення ОСББ, їм необхідно дотриматись певної процедури, визначеної ст.10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» №417-VIII.

  1. Управління багатоквартирним будинком управителем

Ця форма передбачає управління будинком на підставі договору про надання послуг з визначеним управителем.

Договір з управителем укладається на один рік згідно з типовим договором. Якщо за місяць до закінчення дії жодна зі сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову, договір вважається продовженим ще на рік.

Ціна послуги

Коли управитель багатоквартирного будинку призначається за конкурсом, ціна послуги визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу. Вона може змінюватися протягом дії договору тільки за погодженням сторін.

Якщо управитель багатоквартирного будинку обирається самими співвласниками, вартість послуги визначається за рішенням зборів і згодою управителя та зазначається у договорі.

Відтак, ціна послуг управителя не може бути нижчою за ринкову та повинна забезпечити усі витрати управителя, у тому числі і прибуток, оскільки, зрозуміло, що жоден підприємець не буде працювати собі у збиток чи без заробітку.

Щоб уникнути цього, мешканцям необхідно проявити свідомість та об’єднати спільні зусилля для створення у власному багатоквартирному будинку ОСББ.

  1. Управління багатоквартирним будинком ОСББ

Ця форма передбачає, що співвласники для більш ефективного управління своїм будинком та прибудинковою територією створюють ОСББ – орган для прийняття колективних рішень.

Для керівництва поточною діяльністю ОСББ обирається правління, яке має право приймати рішення з питань діяльності ОСББ, визначених статутом.

Правління є виконавчим органом ОСББ і підзвітне загальним зборам. Для здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю правління ОСББ на загальних зборах обирає з числа співвласників ревізійну комісію або приймає рішення про залучення аудитора.

Ще раз закликаємо мешканців багатоквартирних будинків самостійно визначитися із формою управління будинком та розпочати створювати власні ОСББ, щоб стати самостійними господарями у своїх будинках

Вибір оптимальної форми управління є запорукою ефективного прийняття рішень щодо належного утримання співвласниками майна у багатоквартирному будинку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень