Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ У ДІЇ: ЗАПЛАТИТИ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ ГРОМАДИ ДОВЕДЕТЬСЯ У БУДЬ-ЯКОМУ ВИПАДКУ

Дата: 17.05.2023 09:35
Кількість переглядів: 160

Останнім часом Болградською міською радою активно проводиться робота з інвентаризації земель. Як це відбувається і в чому її перевага для громади, розповів начальник відділу з питань комунальної власності та юридичного забезпечення Болградської міської ради Микола Арнаутов.

Фото без опису

«Почну з того, що процедура інвентаризації дозволяє виявляти земельні ділянки та особливості їх експлуатації, а також відмінності між документами на землю та фактичним її використанням. Під інвентаризацію можуть підпадати землі сільгосппризначення, промисловості, а також землі енергетики, але не землі загального користування», – пояснив фахівець.

За його словами, проведення цієї роботи активізувалося: практично на кожному пленарному засіданні сесії Болградської міськради приймаються рішення про інвентаризацію одних земельних ділянок громади, затверджується техдокументація щодо інвентаризації на інші та, за необхідності, в рамках закону вживаються заходи щодо стягнення коштів з осіб, які використовують ці земельні ділянки без сплати за оренду.

Фото без опису

«У нас вже є позитивна практика у вигляді рішення судів щодо осіб, які використовують земельні ділянки шляхом розміщення на них власних об'єктів нерухомості. Так само як і досягнення формування земельних ділянок сільгосппризначення з подальшою передачею їх в оренду з аукціону. І це дає свої чималі плоди до бюджету громади», - продовжує Микола Арнаутов.

Йдеться про проведення електронних аукціонів у системі електронних закупівель Prozorro. І, як зазначає начальник відділу з питань комунальної власності та юридичного забезпечення Болградської міськради, це є найбільш ефективним способом передачі земель в оренду. Оскільки забезпечує як прозорість самої процедури, так і можливість отримання орендної плати відповідно до сьогоденних ринкових умов.

Доказом цього є одна з останніх інвентаризацій земель на території Болграда, в ході якої було сформовано дві земельні ділянки сільгосппризначення площею 17, 7974 га та 13, 6162 га, а також рішенням сесії було визначено на них орендну ставку у розмірі 10%.

У березні цього року в системі Prozzoro. Продажі були продані права оренди на ці ділянки. За підсумками аукціону розмір ставки з 10% для першої ділянки зріс до 27% від нормативної грошової оцінки, що становить 120 500 грн. А для другого до 24,6% – 143 200 грн.

«Тобто якщо за невелику ділянку площею 13, 6162 га ми просили спочатку 44 464,03 грн, то після завершення аукціону отримали вже 120 500 грн. І що примітно – переможець торгів одразу проплачує річну орендну плату у повному обсязі, а також компенсує міськраді вартість формування ділянок. Продовжуємо йти цим шляхом і далі», - підкреслює Микола Арнаутов.

Фото без опису

Зазначимо, що активно проводити інвентаризацію допомагає те, що ще 2021 року міською радою було придбано спеціальну програму для аудиту земель. Завдяки ній міськрада має актуальні графічні матеріали, на яких видно і можна виявляти вільні землі чи землі, які обробляються, але не сформовані. Отже, вимагають інвентаризації з подальшою передачею в оренду.

Фото без опису

«Знову ж таки, всі вільні земельні ділянки передаються міськрадою виключно через аукціон – для прозорості та отримання найбільшої вигоди. Тому що ми чудово розуміємо, що орендар платитиме ту суму, яку сьогодні диктує ринок. Він не працюватиме се6е на збиток. У такий спосіб і виростає орендна ставка», - пояснює Микола Арнаутов.

Про те, що укладання договорів оренди на земельні ділянки неминуче, наголосив і Болградський міський голова.

Фото без опису

«Інвентаризація земель громади – це насамперед правовий спосіб легалізації діяльності землекористувачів, які робили це без договорів оренди та відповідно сплачували ії. А також – прозоре регулювання відносин між юридичними/фізичними особами та власником землі в особі міськради. На сьогодні ми вже маємо шість рішень суду про стягнення коштів не лише за оренду землі на користь міської ради, а й судового збору. А деякі, якщо це юридичні особи, ще й витратилися на поїздки до Одеського господарського суду та послуги адвоката. Всі ці шість рішень суду доводять, що не платити за землю, де розташовуєш об’єкти, але за оренду якої не платиш, обійдеться набагато дорожче», - підкреслив Сергій Димитрієв.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень