Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

З ПОШАНОЮ ДО ТИХ, ХТО ЗАКРИВ СОБОЮ СВІТ ВІД АТОМНОГО ЛИХА

Дата: 14.12.2023 15:59
Кількість переглядів: 76

14 грудня в Україні традиційно відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – людей, котрі ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію XX століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС.

Фото без опису

З цієї нагоди сьогоднішній ранок в Болграді почався з церемонії покладання квітів до пам’ятного знака ліквідаторам наслідків катастрофи, у якому взяли участь заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов, заступник голови Болградської районної ради Володимир Романовський, секретар Болградської міської ради Віра Ніколаєнко, ліквідатори, представники духовенства та структурних підрозділів Болградської міської ради та жителів району.

Хвилиною мовчання усі вони згадали мужніх людей, які віддали своє життя та здоров’я, щоб рятувати світ від ядерного лиха. На жаль, серед 300 ліквідаторів з Болградського району на сьогодні залишилось лише трохи більше півсотні людей.

Фото без опису

«Від імені Болградської міської територіальної громади висловлюю глибоку шану і подяку всім, хто допомагав долати наслідки страшної катастрофи двадцятого століття, що сталося на Чорнобильській атомній електростанції. Не шкодуючи себе, ризикуючи власним життям та здоров’ям, ви захистили світ від радіаційного лиха та стали прикладом героїзму в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь», - зазначила секретар Болградської міської ради Віра Ніколаєнко та подякувала ліквідаторам за їх подвиг.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – сталися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, внаслідок яких сумарна радіація викинутих у повітря ізотопів склала 50 мільйонів кюрі, що у 30–40 разів більше, ніж під час вибуху бомби у Хіросімі 1945 року.

До виконання робіт, пов'язаних з усуненням самої аварії та її наслідків, було залучено понад 600 тисяч осіб з-поміж військовослужбовців, працівників органів внутрішніх справ, а також інших військових формувань, працівників державних, громадських, інших підприємств, установ та організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості. Приблизно третина з них, а це 165 тисяч, отримали інвалідність.

Щира подяка та повага всім ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які не шкодуючи свого життя та здоров'я, захищали нашу країну від наслідків наймасштабнішої техногенної катастрофи у світі.

Завжди пам'ятатимемо про тих чорнобильців, хто відійшов у вічність.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень