Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

«ТРИФОН ЗАРЕЗАН»

Дата: 04.03.2024 15:40
Кількість переглядів: 63

   «ТРИФОН ЗАРЕЗАН» - традиційне обрядове свято виноградарів, яке щорічно в народі відзначається 14 лютого. Цього дня проводиться обряд першого підрізання виноградної лози у році. Це можливість відвідати подвір’я, взяти участь у театралізованих обрядових виставах. Проводячи обрізку виноградної лози – відкривають новий сезон весняно-польових робіт.


Трифон Зарізан: що це за свято?
     Свято підрізання виноградної лози відоме з давнини, до нас воно прийшло разом із болгарами-колоністами, які оселилися в Бессарабії 200 років тому. Предки сучасних болгар, що прийшли в 7 столітті в північно-східну частину Балканського півострова, перейняли фракійські традиції виноробства і виноградарства. На язичницькі традиції у народній свідомості згодом наклалося свято виноградарів.
     Згідно з легендою, у день страти св.Трифона на всі виноградники країни напали комахи, і виноградарі закликали святого Трифона захистити їх. Свято особливо відзначається в Болгарії, Сербії та північній Македонії. Передвесняне свято (Трифонов день, день святого Сімеона,Стрітення) вважається межею між весною та зимою.
     Наші місцеві жителі дали сучасну назву - Свято закоханих у вино. Адже відзначається 14 лютого у День усіх закоханих.

 

Фото без опису


Чому місцеві жителі шанують св.Трифана і чому він Зарізан?
  Національне свято південних слов'ян символізуючи собою початок сільськогосподарських робіт. Існує легенда, що коли Трифон підрізав лозу – порізав собі ніс. Одна не дуже шаноблива версія – він був на підпитку и інша народна назва Трифон – п’яниця. Інша – місце куди пролилась кров, виявилось дуже родючим. І тому цього дня поливають виноградники вином.
   Святим Трифона звали, тому приписували йому здатність позбавляти поля та виноградники шкідливих комах, що шкодили врожай. У молитвах до нього у цей день йдеться про те, щоб «благодать зійшла на кожну лозу».
В чому саме полягає історія традиції цього дня?
   Серед почесних жителів села обирають царя Трифон. Йому покладають на голову вінець із виноградної лози, через плече перекидають виноградну гірлянду. Він сидить на возі, який тягнуть виноградарі. Разом зі свитою чоловіків ходить по подвір’ям та виноградникам , здійснюючи символічне обрізання лози.      Схилившись над виноградником садовим ножем перехрестившись відрізають три гілки від трьох великих виноградних лоз. Потім знову перехрестившись, вони виливають принесене з собою вино на лози , примовляючи при цьому: «Як вино ллється, так нехай лози ростуть».
    Господині виносять вино у білій посудині та пропонують відпитати спочатку Королю, а потім усім учасникам процесії. За місцевими звичаями його мають смачно нагодувати гостинно зустріти. Під час дійства власник будинку несе посуд з вином, до якого опускає зрізані виноградні гілочки.
    Чим більше вина спробують у цей день, тим більше буде його у новому році. Свято за традицією закінчувалось пізно ввечері у дворі царя Трифона масовим гулянням. Багато учасників в святкових костюмах. Традиційна фольклорна музика, частування традиційними бессарабськими стравами та вином.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису
   "ТРИФОН ЗАРЕЗАН" дає можливість стати трохи виноградарем та взяти участь у обряді обрізання лози і насолодитись ароматом вина на дегустації.
Вино оспівується в болгарській,гагаузькій,албанській, поезії та народних піснях. Покоління змінюються, а виробництво та традиції залишаються.
У програмі святкового дня:
• Театралізовані обрядові дійства, які відзначають багатий обряд першого підрізання виноградної лози.
• Виступи місцевих  колективів, які дарують глядачам унікальну атмосферу національної культури.
• Дегустації найсмачніших бессарабських страв, які розкажуть вам про смак та традиції нашого краю.

 Ви маєте можливість:
• Оцінити неповторну бессарабську кухню, яка дивує своєю смаковою палітрою та ароматами.
• Спробувати вино, що виростає на наших просторах, і відчути неповторний букет бессарабських вин.
• Насолодитись живою музикою та унікальною автентичною атмосферою.

Слідкуйте за нашими публікаціями!

 +380687562812 
bolgrad_itv@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень