Болградська міська громада
Одеська область, Болградський район

БОЛГРАДСЬКА МІСЬКА РАДА РОЗ’ЯСНЮЄ: ЧОМУ ТРЕБА ПЕРЕЙМЕНОВУВАТИ ПАРК ІМЕНІ ПУШКІНА?

Дата: 21.03.2024 12:39
Кількість переглядів: 252

Рівно тиждень тому на інформаційних ресурсах Болградської міської ради було опубліковано повідомлення про проведення громадського обговорення з питання перейменування об'єкта природно-заповідного фонду, Парка - пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. О.С. Пушкіна». І майже одразу викликало безліч дискусій серед громадськості.

Фото без опису

«Краще б реальними проблемами займались!», «А гроші на таблички вони де брати будуть, з наших податків?», «Та яка взагалі різниця — жили собі й жили», «Ми що краще жити почнемо від цього?» — ці та подібні до них аргументи розповсюджувалися в Інтернеті стосовно анонсованого перейменування відомого в Болграді парка.

Відповімо на поширеніші запитання з цього приводу, посилаючись у тому числі на роз’яснення Українського інституту національної пам'яті.

- Навіщо потрібно перейменовувати парк імені Пушкіна і саме зараз?

Цього вимагає Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії», який набув чинності 27 липня 2023 року. Цей закон визнає злочинною та засуджує російську імперську політику, забороняє пропаганду символіки російської імперської політики, визначає порядок усунення символіки з публічного простору.

- Хто має вирішувати, як буде називатися парк в Болграді?

Звертаємось до Закону «Про перейменування» — всі рішення приймаються на підставі громадського обговорення. Ми всі маємо право голосу. Обговорення можуть проходити у будь-який спосіб.  Все залежить від їх організації радами.

-  Чи можна НЕ перейменовувати?

Ні, не можна.

Якщо назва підпадає під дію Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії», вона має бути обов’язково змінена. Закон тут не передбачає жодних винятків. Ані збори громадськості, ані орган місцевого самоврядування не може своїм рішенням таку назву залишити. Це буде порушенням закону. А відтак – відповідальність згідно з чинним законодавством аж до кримінальної (ст. 4361 Кримінального кодексу України).

Натомість місцева громада має цілковиту свободу у виборі будь-якої нової назви замість російської імперської або ж може повернути історичну. Це абсолютне право жителів села або міста. Однак, у новій назві також не може бути пропаганди російських режимів або їх діячів.

Отже, не може бути предметом обговорення «перейменовувати, чи не перейменовувати» назву, що пов’язана із колонізацією топонімії. Предметом громадського обговорення може бути ТІЛЬКИ питання вибору НОВОЇ НАЗВИ.

-    А якщо місцева влада відмовиться перейменовувати об’єкти топонімії, що підпадають під дію закону про деколонізацію?

У законі передбачені запобіжники такому саботажу на місцевому рівні. Якщо місцеві ради не виконають вимоги закону –  об’єкти перейменують облдержадміністрація.

-  Скільки коштує перейменування? Чи потрібно змінювати документи після цього?

Основна витратна частина — це таблички. Вони змінюються за плановим порядком згідно з планом благоустрою. Таблички у будь-якому випадку мають замінюватись з часом, і це можливо робити паралельно з перейменуванням. Мешканцям перейменованих вулиць не потрібно змінювати документи. Є певний обов’язок змінювати документи юридичним особам, але це є безкоштовним.

- Що робити, якщо мені не подобаються запропоновані варіанти перейменування або я хочу висловити свою ідею?

В рамках громадського обговорення зацікавлені в цьому питанні люди можуть аргументувати та подати свої пропозиції.

Нагадаємо, громадське обговорення щодо перейменовування парка ім. Пушкіна в Болграді розпочато. Усі пропозиції приймаються у строк до 30 березня 2024 року. Подробиці за посиланням https://bolgradska-gromada.gov.ua/news/1710433382/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень